NDS firmware editor by Mudlord

for those who wanna change their NDS firmware (for emulator purpose) don’t have to be worry anymore about dealing with hex editor to edit the firmware (i know a lot of you do, by seeing hit stat on that page).

luskily for you guys out there, there’s mudlord that came to the rescue ^_^ he’s currenty creating firmware editor (work in progress), called NDS FE it hasn’t been released yet, but i personally hope it will be, soon ^_^

he’s kind enough to post me with update of this project of his, so it’s great knowing the project run in a good pace ;)

NDS firmware editor

Continue reading

Advertisements

NDS firmware editing menggunakan Hex Editor

PLEASE DO NOT REQUEST CUSTOM FIRMWARE

ini dia tutorial buat yang pengen mengubah bahasa (Language) dump firmware secara permanen (buat yang dapat firmware dari internet dan bahasa ngga sesuai ama preferensi).sebelumnya cerita dulu ^_^ kenapa mengubah bahasa, well, kita di indo jelas ngga ada bahasanya sih, tapi kan lebih nyaman make bahasa yang kita inginkan di firmware (dimaenin via No$gba) daripada bahasa ngga jelas ^_^ *ku sendiri awalnya dapat dump firmware dari rekan di forum, yang originalnya dari NDS menggunakan setting bahasa perancis, gila aja. beberapa game terpengaruh ama firmware loh (kalo dimaenin make firmware, kalo via emulator) macam picross, meski aku punya versi US, begitu firmware pake perancis, wuih, langsung deh ingame jadi perancis TT_TT
bisa aja dirubah waktu menu diplay lewat emulator, tapi berhubung dump, save ini ga bisa disimpan permanen, jadi tiap mau maen mesti rubah dulu, trus reset, baru klik gamenya buat ngeplay game TT_TT

nah buat kamu2 yang ngga mau selalu repot gitu kalo maen menggunakan bios dan firmware asli, nih solusinya, meski rada susah diawal, tapi mempermudah kalo udah selesai ^_^ Continue reading

NDS Bios and Firmware

Update : translated to english due to some request

Playing NDS games using No$gba on the latest (since 2.5 above i guess) doesn’t need to use ‘real’ Nintendo DS bios and firmware anymore. but just in case you wanna go for the ‘ultimate’ perfect bios and firmware emulation on no$gba, doesn’t hurt to keep using the real bios and firmware ^_^ (i didn’t see any difference so far about compability)

click to download

setting

the file included on download are GBABIOS.ROM DSBIOS7.ROM DSBIOS9.ROM and FIRMWARE.BIN, simply put those file inside no$gba folder. if you wanna star emulation using those bios and firmware, go to emulation setting, and change “Reset/STartup entry point” option to “GBA Bios”. and then don’t forget to save changes, and restart emulation.

firmware

to play a game (NDS rom) using real bios and firmware, you need to use an encrypted rom. normally, dumped rom (you can find that a lot on the internet), are already decrypted, so you need to get that rom encrypted ‘again’. the application used to encrypt NDS rom can be found on downloaded archive. read teh instruction on how to use it.

Note :
the included firmware are mine, so it got my name on it, my birthday, and any other setting related t me (it use english as main language). you cannot edit and save changes on firmware using no$gba. to change those setting using a hex editor, you can read my other post here